© FNV Schoongenoeg
Bij een gezin met twee werkende ouders schiet het er al snel bij in; het huishouden. In een land waar economische gelijkheid tussen mannen en vrouwen voorop staat en het aantal tweeverdieners ieder jaar toeneemt, worden huishoudelijke taken als schoonmaken, koken en soms ook de opvoeding van kinderen steeds vaker uitbesteed. Daarmee zijn de huishoudelijk werkers een steeds belangrijker wordende kracht achter onze economie. Toch is hun positie in Nederland nog steeds niet goed geregeld.
95% van huishoudelijk werkers in Nederland is vrouw. Zij worden anders behandeld dan andere werknemers: huishoudelijk werk wordt door de wet niet erkent als volwaardig werk en hierdoor hebben huishoudelijk werkers weinig sociale zekerheid en een slechte arbeidsrechtelijke positie. Daarbij, of mede daardoor, gebeurt huishoudelijk werk vaak zwart en is er toenemend aantal (vrouwelijke) ongedocumenteerde migranten die dit werk op zich nemen.
Deze avond gaan we verder in op het probleem van dienstverlening aan huis. Het probleem én de oplossingen worden besproken vanuit een persoonlijk, juridisch, feministisch en bestuurskundig perspectief.
Met in dit programma onder anderen
Natalia Robledo Contreras is huishoudelijk werker en voorzitter van de Migrant Domestic Workers-FNV. Zij vertelt over haar werk en waarom deze onzichtbare groep zichtbaar moet worden.
Onderzoeker en arbeidsjurist Niels Jansen presenteert juridisch onderzoek van Bureau Clara Wichmann. Hij brengt in kaart hoe andere Europese landen vanuit overheid oplossingen bieden voor deze problematiek. Dit onderzoek wordt gedaan vanuit Alliantie Samen werkt het!, dat streeft naar gelijke kansen voor mannen en vrouwen om betaalde arbeid en onbetaalde zorg te combineren.
Mac Vijn was de advocaat in de ‘Alfahulp zaak’. In 2009 begon Bureau Clara Wichmann samen met de Vereniging voor Vrouw en Recht en Stichting Alphatrots een rechtszaak om de positie van alfahulpen te verbeteren. De inzet van de zaak was dat de thuiszorgorganisatie het loon van de alfahulp bij ziekte moest doorbetalen. In 2013 stelde het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden de alfahulp in het gelijk.
Devika Partiman is voorzitter van de stichting Stem op een Vrouw en draagt een column voor over waarom de positie van huishoudelijk werkers ook een feministische kwestie is.
Lees meer
De relatie met de werkster (m/v) vinden veel mensen ongemakkelijk. De beste remedie: huur haar officieel in – en betaal goed. Geschreven door Floor Bakhuys.
Ze bezit een knuist vol huissleutels maar is hier officieel niet thuis. Ze biedt essentiële diensten maar is ongewenst. Ze doet huishoudelijk werk op duizenden kilometers van haar familie. Maak kennis met de migrant domestic worker (m/v), die Nederland draaiende houdt. Geschreven door: Bregje Hofstede
Koken, poetsen, wassen: wie doet dat werk bij jou thuis? En als je het uitbesteedt, hoe goed zijn dan de arbeidsvoorwaarden? Betaal je wit of houd je een onverzekerde en onderbetaalde onderklasse in stand? Die ongemakkelijke vraag beantwoordt België op een manier waar Nederland veel van kan leren. Geschreven door: Bregje Hofstede
Migrant Domestic Workers - FNV is een groep van (voornamelijk ongedocumenteerde) huishoudelijk werkers die zich hebben verenigd als kadergroep bij de vakbond. Al meer dan 10 jaar zetten zij zich in voor meer zichtbaarheid van Migrant Domestic Workers.
Bureau Clara Wichmann streeft al meer dan dertig jaar naar een betere maatschappelijke en juridische positie van vrouwen in Nederland.