Bij binnenkomst gegroet worden en dan vriendelijk doch dringend het verzoek krijgen om je telefoon uit te zetten, in een plastic zak met een naamsticker te doen en in een bak te leggen. Dit was de ongebruikelijke start van de professionaliseringsbijeenkomst van 10 april. Vervolgens werd er erg de nadruk gelegd op het verschil tussen mensen die wel aan het verzoek voldeden en mensen die dat niet deden. Jonathan Baij wilde hiermee laten zien hoe makkelijk je mensen kunt manipuleren en kunt isoleren van elkaar. Mentale weerbaarheid is volgens Jonathan 80% mentaal en slechts 20% fysiek.

Enkele tips van Jonathan:

  • Het is belangrijk om het verschil te weten tussen overtuigen, beïnvloeden en manipuleren. Het verschil zit vooral in de intentie. Specifiek of je alleen bezig bent met het belang van de ander, met zowel het belang van de ander en je eigen belang of alleen met het belang van jezelf.
  • Probeer krachtig over te komen, bijv. door met open palmen te praten, een stevige handdruk te geven en een powerpose aan te nemen.
  • Ondernemen in het veld kun je doen door in te spelen op het gevoel. Let uit wat het belang is, bijv. daarmee kunnen we anderen weerbaarder maken.

In de middag gaf Gracia Ho-Asjoe een interactieve workshop over fysieke weerbaarheid. Ook fysieke weerbaarheid wordt grotendeels bepaald door je mentale weerbaarheid. We gingen aan de slag met uitzoeken waar onze grenzen lagen bij de fysieke nabijheid van vreemden. Gracia leerde ons dat je door je grenzen te bepalen en preventief bewust te zijn van je omgeving, je kunt wapenen tegen agressie. Soms kun je agressie ook de-escaleren door de juiste communicatie te gebruiken zoals negeren of er juist wel wat van zeggen. Zelf handelen is dan het laatste redmiddel. Een training in bijvoorbeeld Grav Maga helpt je om vanuit je onderbewustzijn te kunnen handelen en niet na te hoeven denken hoe je jezelf kunt verdedigen.

We kijken terug op een inspirerende dag en geven onze telefoon niet zomaar meer uit handen!

Gemeente Amsterdam